alapozó.jpg

Alapozó terápia

Az Alapozó terápia egy módszer a gyermeki idegrendszer mozgásos érzékszervi fejlesztésére.

Az iskolában olyan terheket tesznek a gyerekekre, amik elviselését az Alapozó terápiával mindenki számára meg tudjuk könnyíteni. A tanulási nehézségek hátterében nagyjából, az esetek többségében megtalálható az idegrendszer részleges éretlensége, sérülése vagy hibás szerveződése. 
Sajnos a mai mozgásszegény életmódunk következményeként az alapvető idegrendszeri funkciók fejlődése sérül. Ezt küszöbölhetjük ki játékos formában a mozgásfejlesztéssel.

Az alapozó szó azt jelenti, hogy az alapokat tesszük rendbe. Az alapvetõ mozgásokat gyakoroltatjuk be, tanítjuk újra a gyermekeknek, amelyeket életük elsõ évében teljesen természetesen gyakoroltak. Fontos itt megjegyezni, hogy ugyan mozgásterápiának hívjuk, de nem a mozgást szeretnénk fejleszteni, hanem az idegrendszerhez kívánunk elérni. Mint tudjuk, az idegrendszerünk irányítja többek között a mozgásunkat, illetve a gondolkodási folyamatainkra is nagy hatással van. Ezért nem csak a mozgás, hanem a gondolkodás rugalmasságának fejlesztését is várjuk a terápiától. Tehát az érzékszerveken, valamint a mozgáson keresztül az idegrendszerre hatunk, ez pedig különbözõ csatornákon számos szinten visszahat.

Az Alapozó terápia 5-14 éves korig ajánlott.


A legjobb, ha még az óvodai és kisiskolás évek alatt felismerjük, hogy a gyermek veszélyeztetett a tanulási zavar területén. Ekkor esélye van, hogy óvodás éveiben sikeresen behozza ezeket a lemaradásokat.

Írjon nekünk!

arrow&v