zeneovi.jpg

Kék zeneóvoda

Speciális zeneóvoda foglalkozás autizmussal élő óvodás korú kisgyermekek és az őket kísérő szülők számára

 

Másfél éves kisfiammal különböző szervezésekben többször részt vettünk zenebölcsődés foglalkozásokon. Ezen alkalmakkor merült fel bennem a kérdés: Miért ne vehetnének részt autizmussal élő kisgyermekek és szüleik hasonló zenés foglalkozásokon?
A Kék zeneóvoda olyan terápiás foglalkozás, mely autizmus specifikus módszerekkel és eszközökkel fejleszti a kisgyermekek szociális, kommunikációs és kognitív képességeit, emellett nagy hangsúlyt kap a szülő – gyermek kapcsolat harmonikussá tétele.
A foglalkozás úgy van felépítve, hogy a közös figyelem létrehozása, ráhangolódást követően szerepet kap a mondókák, körjátékok, népdalok tanulása, ritmushangszerek használata,
valamint alapvető szociokommunikációs fejlesztéshez babzsákos feladatok, mindez élőzenés kísérettel. Minden foglalkozást jutalomjátékkal zárunk le, melyek különleges szenzoros és szociális élményeket nyújtanak a gyerekeknek. A feladatok között szerepelnek páros, frontális illetve csoportos formákban szervezett részek is egyaránt. A tájékozódást vizuális eszközök
segítik: képes munkarend, szabálykártyák, kommunikációs kártyák, hívóképek. A szülők több olyan specifikus módszert és eszközt kapnak a kezükbe, melyek a hétköznapjaik során is segítséget nyújthatnak. Tapasztalataink szerint a zene nagyon hatékony eszköz a fejlesztésben, minden kisgyermek megtalálhatja a zenei kínálatban a számára legvonzóbbat: zenehallgatás, hangszerek használata, éneklés.
A csoportba 2,3 éves kor és 8 éves kor közötti autizmussal élő kisgyermekeket várunk az őket kísérő 1-1 fő szülővel. A bekerülést egy szülői értekezlet előzi meg, így informálódhatunk a kisgyermekek aktuális állapotáról, szocializációs, kommunikációs és szimbólum szintjéről, valamint felkészítjük a szülőket a partner-munkára.  A csoport kis létszámmal és kettős vezetéssel indul, így minden gyerek fejlődésére egyénileg tudunk figyelni.

 

Időtartama: 60 perc
Időpont: szombatonként 9:00-10:00
Csoportvezetők: Molnár – Láng Annamária (gyógypedagógus), Kutai Annamária (ének – zenetanár, drámapedagógus)

 

Részvétel: 4 alkalmas bérlettel 20.000 forint / 4 alkalom

A csoportokat 3 fő (3 kisgyermek és az őket kísérő 1-1 szülő) részvételével tervezzük.

Írjon nekünk!

arrow&v