Munkatársaink

pszicho.jpg

Pszichológia

 

Bárány Eszter

2010-ben diplomáztam, majd klinikai szakpszichológusként végeztem. Többek között azért is választottam a gyermek és ifjúsági szakirányt, mert a megelőzés és beavatkozás lehetősége fontos számomra.

Pályámat óvoda- és iskolapszichológusként kezdtem, majd hét évig, kisfiam születéséig Pedagógiai Szakszolgálatnál dolgoztam. Emellett egy  nevelőszülői hálózatnál végezve munkámat, betekintést nyerhettem a gyermekvédelmi rendszer működésébe is. 

Óvodásokkal, iskolásokkal és kamaszokkal egyaránt szereztem tapasztalatot mind egyéni, mind csoportos formában. Munkám során a szülőkkel az első konzultációt követően is kiemelkedően fontosnak tartom a szoros együttműködést, hiszen mindenki a saját gyermekét ismeri a legjobban. Szakemberként az esetleges elakadásoknál együtt gondolkodva igyekszem segíteni. Az első szülői találkozót követően eldöntjük, hogy további konzultációk szükségesek-e vagy a gyermek vizsgálata következzen. Ez általában 3-5 alkalmat jelent, melyek tapasztalatairól ismét visszajelzek a szülőknek, és egyúttal megbeszéljük, hogy szükségesnek tűnik-e a gyermek terápiája. Amennyiben igen: a kisebbekkel az életkori sajátosságokból adódóan játékterápiát folytatok. Itt a rajzokban, játékokban megjelenő tartalmak és szimbólumok mentén dolgozunk. Az idősebbekkel már előtérbe kerül a verbalitás. A pszichodinamikus szemlélet keretében azzal dolgozunk az órákon, amit a gyermek "hoz": ami őt foglalkoztatja, illetve ahogyan viselkedik, kapcsolódik a találkozások során.

Gyulai Réka

Gyulai Réka vagyok, okleveles pszichológus. Hét éves koromban lettem nagynéni, és azóta folyamatosan sok gyerek vesz körül a családom és a munkám által. Mindig is érdekeltek a segítő szakmák, és régóta tudom, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Diplomámat az ELTE Tanácsadás- és Iskolapszichológia szakirányán szereztem. Itt találkoztam először a családterápiás szemlélettel is, ami rögtön megfogott. Hiszek benne, hogy a családtagok és az egész családi rendszer folyamatos kölcsönhatásban van egymással, épp ezért 2016 óta a Magyar Családterápiás Egyesületben képződöm, jelenleg családterapeuta jelölt vagyok. 

Emellett csoportos gyermekprogramok lebonyolításában is van tapasztalatom, különös hangsúlyt fektetve az érzelmi intelligencia fejlesztésére és a tehetséggondozásra kreatív gyereknevelési eszközök segítségével.

Igyekszem abban segíteni a hozzám kerülő gyerekeket, hogy a lehető legjobbat hozzák ki önmagukból.

Simóka Nóra

Simóka Nóra vagyok, egy 5 éves és egy 9 hónapos kislány nagyon boldog anyukája. Gyermekkorom óta tudom, hogy pszichológus szeretnék lenni és gyerekekkel szeretnék foglalkozni. 4 éves koromtól kezdve sportolok, sportoltam, részt vehettem öttusázóként a sydney-i Olimpián. Először vívó szakedzőként végeztem, utána lettem pszichológus, majd sport-szakpszichológus. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Alkalmazott Pszichológia programján végzem a Phd kutatásomat, témám a különleges képességű gyermekek nevelése.

12 éve dolgozom pszichológusként (pályám elején 6 évig voltam vívóedző, erre az időszakra nagy boldogsággal emlékszem vissza). Elsősorban sportolókkal foglalkozom, a serdülő korosztályból járnak hozzám a legtöbben. Kislányaim születése óta érzek magamban bátorságot arra, hogy ovis korosztállyal is foglalkozzak, ezáltal az anyák és szülők megsegítésével egészült ki érdeklődési köröm. Sajátos nevelési igényű és kiemelkedő képességű gyermekekkel van a legnagyobb tapasztalatom, talán mondhatom, hogy a szakterületem a hiperaktivitás és figyelemzavar. A férjem által alapított Hiperaktív Sportegyesületben (melynek bázisa a Gyermekház Iskola) 8 éve tevékenykedem, segítem a munkájukat.

Több programot dolgoztam ki az elmúlt évek során, melyek mindegyikében a különleges képességű és igényű gyermekek támogatása, megsegítése volt a célom (Tehetségház program, a Lehetőség a Kitörésre! Alapítvány keretein belül a Péntek Kupa és az Egalité program megalkotása fűződik a nevemhez, valamint 8 éve hoztam létre a Fogadj Örökbe Egy Vívót! programot hátrányos helyzetű gyermekek sportbeli megsegítésére).

2018 szeptemberétől pedig indítottunk egy fejlesztőközpontot, ahol a fenti tevékenységeket szeretném ötvözni, illetve kiegészíteni gyógypedagógiai és logopédiai fejlesztésekkel, ép fejlődésű gyermekeknek hirdetett programokkal. Egy olyan hely fenntartása a célom, ahova bátran fordulhatnak segítségért a szülők, ahol minden problémára keresünk megoldást és ahol a gyermekeiket biztonságban tudhatják, szakértő kezek között, törődést és szeretet megélve.

 

 

Szabó-Pénzes Marcella

Szabó-Pénzes Marcella vagyok, klinikai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus. 2005-ben végeztem a Debreceni Egyetemen, 2009-ben szakvizsgáztam. Tudásom frissen tartása és munkám színvonalának megőrzése érdekében folyamatosan képzem magam továbbra is. 2005 óta dolgozom pedagógiai szakszolgálatban (régebbi nevén Nevelési Tanácsadó), főleg egyéni pszichológaiai foglalkozásokat tartok gyermekeknek,  valamint szülőkonzultációt, tanácsadást végzek, de tapasztalatot szereztem tanulási képességvizsgálatot végző bizottsági munkában is. Munkám során először a szülő által jelzett problémáról egy kötetlen beszélgetés során alkotok képet. Amennyiben a körvonalazódó probléma megkívánja, úgy 4 alkalommal találkozom a gyermekkel, ezután a szülőkkel történő közös gondolkodás keretében beszéljük át a tapasztalatokat és a lehetőségeket. Szükség esetén pszichológiai megsegítést kezdünk, mely heti egy alkalmas foglalkozást jelent a gyermeknek. A folyamat során rendszeres szülőkonzultációt biztosítok, hangsúlyt fektetve a szülői kompetenciák erősítésére.
Munkamódszerem igazodik a gyermekek érzelmi-és élményvilágához: kisgyermekekkel  játék-, mese-és kreatív módszereket használok viselkedésterápiás eszközökkel kiegészítve, nagyobbaknál előtérbe kerül a verbalitás és a kognitív elemek használata. Három gyermekem van, így van saját tapasztatom is arról, hogy a gyermeknevelés minden szépsége mellett néha rögös út, ahol az ember sokszor váratlan nehézséggel szembesül.

 

Zaka Dóra

Zaka Dóra vagyok, okleveles pszichológus, pár-és családterapeuta jelölt. Tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem, fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirányon, az elmúlt években és jelenleg is a Magyar Családterápiás Egyesület keretein belül képződöm.

Úgy gondolom, ha egy gyermek életében felmerül egy nehézség, akkor ahhoz, hogy valódi változást érhessünk el, elengedhetetlen a közvetlen környezet bevonása. Pszichológusi látásmódom tehát a rendszerszemléletre épül, arra, hogy egy családban mindenki hatással van a többiekre. Ennek megfelelően, nem az események okait keressük, hanem összefüggéseket. Nem azt, hogy kinek a hibája egy adott nehézség megjelenése, sokkal inkább azt, hogy ki mivel járul hozzá és hogyan tudjuk közösen elérni, hogy jobban működjenek a családi kapcsolatok.

A Simóka Fejlesztő Központ keretein belül pár-és családterápiás üléseket tartunk koterapeuta párommal, amelynek során azoknak a pároknak és családoknak tudunk segítséget nyújtani, akik:

  • kommunikációs problémákkal küzdenek

  • éppen egy életciklus-váltásban vannak és eközben akadnak nehézségeik (összeköltözés, első gyermek tervezése-születése, stb.)

  • gyermekneveléssel kapcsolatos konfliktusokat élnek meg

  • féltékenységgel, szexuális elakadásokkal szembesültek

  • mozaikcsaládban élnek, annak minden nehézségével együtt és adaptív megoldásokat keresnek

  • életében gyakoriak a félreértések, veszekedések

A pár-és családterápiás folyamatokat a pszichológusokra vonatkozó etikai és titoktartási szabályok figyelembevételével, szoros szakmai szupervízió mellett visszük.

Szalai Dorottya

Szalai Dorottya vagyok, okleveles pszichológus, család-és párterapeuta jelölt. Ahogy oly sokunk életében, úgy az enyémben is változást hozott a vírus okozta helyzet, és ebben a nem mindennapi helyzetben is próbáltam megtalálni a szakmai fejlődési lehetőségeket. Ennek a folyamatnak köszönhetően kötöttem ki a Simóka Fejlesztő Központnál, ahol van módom kamatoztatni az elmúlt években szerzett tapasztalatokat, ismereteket, és ezáltal segítséget nyújtani a hozzánk forduló felnőttek, gyermekek, és családok életében, elakadásainak feloldásában. Többféle módszer, szemléletmód áll hozzám közel (pszichodráma, családterápia, coaching), szeretem ezeket ötvözni, az egyének, családok működéséhez, temperamentumához, szükségleteihez illeszteni, szemüvegén keresztül is látni. Hiszem, hogy egy probléma, nehézség feltárásánál érdemes rendszerben gondolkodnunk, és annak mentén megértenünk a bennünk felhalmozódott gondolatokat, érzéseket, amelyek gyakran gombolyag szerűen gabalyodnak össze. És hiszem azt is, hogy az ilyen helyzetekben nem szégyen segítséghez fordulni, egy külső szem teljesen más szemszögből tudja megvizsgálni az adott helyzetet, közös és kitartó munkával így új megoldások, perspektívák, normák és kapuk tudnak kinyílni. 

Mindig is kerestem a kihívásokat, nyitott voltam az új megtapasztalás felé, így az élet több területéről is sikerült tapasztalatot szereznem: az ELTE tanácsadás - és iskolapszichológia szakán végeztem; ebből kifolyólag dolgoztam gyermekekkel mind kórházi, mind intézményi (bölcsőde, iskola) keretek között, betekintést nyerhettem kreatív, gyakran ámulatba ejtő, csodákkal tűzdelt fantáziavilágukba; felnőttekkel pedig céges kultúra keretein belül indultak el közös folyamatok, amelyek egyaránt szóltak a magánélet elakadásairól, és a munkahelyi élet kihívásairól. Jelenleg pedig egy budapesti családsegítő és egy gyermekek átmeneti otthona pszichológusaként gyarapítom tovább tudásom és gyakorlatom.